HTML

Gaborchi

"Kitartás Jerzy, átutazók vagyunk." (T.) Egy turista megállt egy eldugott-elhagyatott hegyi faluban. A bolt előtt egy öregember ült, megszólította: -Bátyám, modja, van valami nevezetessége ennek a falunak? -Én azt nem tudom. Csak azt tudom, hogy ez itt a világ közepe. Ha innen elindul, bárhová eljuthat.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

2007.10.25. 12:02 Gaborchi

Milyen nap van ma?

Kellemes álmatlansággal töltött éjszakám csipás hajnalán, vaksin tapogatózva az óra után, kába agyacskámmal elgondolkodtam, vajon milyen napra is virradtunk? Merthogy tegnap hétfő volt, holnap meg péntek. Vagy hogyan? Szombaton volt kedd és ezen a szombaton hétfő lesz? Vasárnap volt szerda és kedden lesz péntek?
Lassan összeállt a kép, hát persze, a Nagy Októberi Sokatvitatott Események (pártállástól, életkortól és tapasztalatoktól függően elég széles a skála - az biztos, hogy sok ember meghalt - és a jövő héten nekik is szól majd egy szál gyertya) évfordulója alkalmából pártunk és államunk bölcs vezérei szokás szerint felgyűrték a frissen vasalt Boss ing ujját, Parkeren kérgesedett tenyerükbe pökve megragadták a virtuális szívlapátot és beleméllyesztették a naptárba. Évszázadok óta sorakozó napokat hánytak egymásra, csak, hogy az ünnep napja ne árválkodjék ottan magában.
Lett ugye először is egy hat napos hetünk. Gyermekkoromban ez rendszeres volt, ma már a polgárok bioritmusa nem nagyon emészti. Ezen a hétfőnek keresztelt szombaton épeszű ember nem dolgozik, max benn van a munkahelyén. A világ egy centit sem megy előre, az tuti.
Aztán van 3 nap deglés. Szerdán a pihenéstől kába emberek újfent a semmittevésbe menekülnek, és rémülten látják, hogy a következő szombat is munka lesz. Így aztán nem is kapkodnak nagyon semmivel. A következő szombaton persze a bioritmusuk pihenést diktál , hozzácsapják a vasárnaphoz, aztán három nap kemény hajsza Marianna napjáig. Akkor négy nap (!) unatkozás, mire a szovjet csapatok bevonulnak, már unjuk a pihenést, és végre fevirrad a hétfő, dolgozhatunk!
A régebben megünnepelt Novemberi Októberi Események idejére lassan helyreáll az emberek bioritmusa, felébred az ország.
Nem tudom, végeztek-e erre vonatkozó kutatásokat, mennyivel csökken a tevékenységek hatékonysága ilyenkor. Tapasztalataim szerint eléggé. Ez a két hét mintha nem is lenne. De lehet, hogy rosszul látom, ha időm engedi utánanézek. Engem mindenesetre nagyon zavar.
Nem tudom, más EU országokban hogyan oldják ezt meg.
Az Éjszakamerikai Egyesült Államokban elég egyszerűen: A legtöbb ünnepnap hétfőre vagy péntekre esik. A naptárban, a médiában megemlékeznek róla szerdán is ha úgy adódik, de a szabadnapot hozzácsapják a hétvégéhez. Én ezt sokkal korrektebb megoldásnak tartom, az ünnepek szentsége úgysem ezen múlik. Mint azt tapasztalhatjuk sajnos...

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://gaborchi.blog.hu/api/trackback/id/tr42206956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása